Resursi i nivnata retkost

-Snabduvacite kje go napustat pazarot i industrijata ako cenite odat nadolu zaradi -neisplatlivost. Ekonomijata e nauka koja se zanimava so pravilno iskoristuvanje i alokacija na resursite i kako da se zapazi racionalnoto odnesuvanje na pazarot pri konceptot na retkosta?!

-Imeno, resursite se retki i zatoa treba racionalno da se iskoristuvaat i so najniski mozni tropic da se proizveduvaat raznovidni dobra i produkti.

-Samiot proces na alokacija na resursite e proces koj predviduva bred se pravilen tretman na sredstvata za proizvodstvo. Pri pravilen tretman na iskoristuvanjeto na resursite se postiga toj ekvilibrum na ekonomsko nivo i se balansira samiot ekonomski sistem.

-Bidejki svesni sme za faktot deka sekoja ekonomija trpi deficitit vo budzetot,no najcesto toj deficit e rezultat na neadekvatnoto iskoristuvanje na sredstvata za proizvodstvo i samiot kapital.

Zaklucok:-Resursite pretstavuvaat retkost i treba da bideme vnimatelni eri nivnoto iskoristuvanje. Racionalno trosenje na sredstvata za proizvodstvo e najdobriot mehanizam za upravuvanje so ekonomskite sistemi.

 

Avtor:

Sanja Stevceva,

Maj,2020-NYC.

Leave a comment