Politicki dijalog i partii

-Samiot politicki sistem pokazuva ogranicen kapacitet za vnatresno spravuvanje so politickite krizi. Alternativata e voopsto da ne bidat nadminati t.e. da bidat sostaven del od funkcioniranjeto na politickiot sistem.

-Samoto osporuvanje na avtenticnosta na zastapuvanjeto na nekoja ideja kreira dlaboka podelba. Na toj nacin partiite ja “konstruiraat” drugata strana vo pogled na toa kako da ne pripaga na politickiot proces,bidejki nivnata pozicija ne poteknuva od moznosta za pluralizam na idei, tuku e neavtenticna,uvezena i konstruirana nadvor od interesite na graganite.

-Takvata slika gi stava politickita partii na salotto dno od nivoto na koe eden politicki dijalog moze da pocne -nivoto kade se razviva doverba i stranite se uste ne se spremni da razgovaraat za sodrzinsko prasanje.

Zaklucok:-Doverbata pretstavuva osnova za odrzliv i kontinuiran dijalog pomegju partiite i poste -doverbata e osnova i za izgradba na odrzliv demokratski razvoj. Partiite sekogas treba da tezneat vo procesot na odlucuvanje pred se da razvijat silna debata i na toj nacin da ja gradat svojata idna strategija. Edno civilno opstestvo ne moze da funkcionira bez demokratija i transparentnost.

 

urednik i politicki naucnik:

Sanja Stevceva

Maj,2020-NYC.

 

 

 

 

Leave a comment